Upptäck Jokkmokks rika kulturarv

VAD ÄR KULTUR ? Vid närmare eftertanke – allt. För folk i Jokkmokk är det definitivt natur och friluftsliv – de flesta älskar att vistas utomhus, att åka skidor och skoter, fiska och jaga. För många är den egna lilla stugan i skog eller fjäll närmast helig.
När du besöker Jokkmokk kan du, om du är uppmärksam, upptäcka att den samiska kulturen ständigt är närvarande – i språket, traditionerna, hantverket och renskötseln. Det är en naturlig del av vardagslivet, men utan de färggranna attribut som du kanske förväntar dig.

Många erkända konstnärer, slöjdare, musiker och designers är fostrade i Jokkmokk. Det ärnågot med skogen och fjällen, med närheten till djur, väder och vind som pockar på och kittlar lusten att skapa. Gå på upptäcktsfärd i det kreativa Jokkmokk. Drivkraften att uttrycka sig i ord, bild eller slöjd kan ses på olika ställen i hela samhället. Den samiska traditionella konsten och hantverket kallas duodji. Av naturmaterial som rot, horn, skinn, trä, och ull men också glas, silver och tenn formas de mest fantastiska bruks- och konstföremål. Samisk duodji är i ständig förändring, traditionell slöjd och samtida tolkningar står sida vid sida.

Är du särskilt intresserad av duodji - samiskt hantverk - så ska du inte missa ett besök på Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji, här hittar du ett rikt utbud hantverk tillverkad av samer runt om i Sverige. Vill du veta mer om Jokkmokk och kulturen ska du absolut gå på en historisk vandring med kulturföreningen Gamla Apoteket och besöka Ájtte — Svenskt Fjäll- och Samemuseums, spännade utställningar. Då förstår du mer om vår historia och samtid – hur mötet mellan samisk och svensk kultur, och sedermera människor från anda delar av världen, har format Jokkmokk som mångkulturell mötesplats.

jokkmokks-julmarknad-kultur-huvudbild.jpg
 
 

HISTORISK VANDRING GENOM JOKKMOKK
Kulturhuset mitt i centrum som förutom säljer lokalt hantverk anordnar guidade stadsvandringar genom Jokkmokk.

Fredag 8 december 13.00 och 16.00
Lördag 9 december 12.00 och 16.00
Pris: 100 kr/person

För bokning, ring 0971-120 80 eller e-post gamla-apoteket@telia.com


Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum

EXTRAÖPPET till våra utställningar

ajtte3.jpg

Ájttes utställningar är en berättelse om att leva och överleva i ett krävande landskap. Här möter du Sápmi, sameland och dess folk i en berättelse som utspelar sig på myren, i skogen och på fjället.
Vi har guidehäften på svenska, engelska, tyska, nederländska och franska. Audioguider finns på svenska och engelska.
EXTRAÖPPET på söndagen under julmarknaden!

Fredag 8 december 10.00-16.00
Lördag 9 december 12.00-16.00
Söndag 10 december 12.00-16.00

Kyrkogatan 3
www.ajtte.com

jokkmokks-julmarknad-kultur-ajtte-sami-reindeer-people-of-alaska.jpg

The Sami Reindeer People of Alaska
I slutet av 1800-talet tog man över samiska renskötare till Alaska för att lära inuiterna renskötsel. I utställningen med historiska fotografier berättar vi den spännande historien.
Visas på Ájtte i Gamla hallen 28 november 2017 till 13 januari 2018.

Museibutiken — julshopping på Ájtte
I Ájttes museibutik hittar du ett välsorterat utbud av presenter, slöjd, hantverk, inredning, böcker, souvenirer och kläder.

www.ajtte.com/besoka/butik-och-webbshop


 

 

ajtte-museibutik02.jpg

Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji Butik & Galleri

jokkmokks-julmarknad-kultur-sami-duodji.jpg

Hos oss hittar du traditionell samisk slöjd och modern samisk design. I vår butik finns över hundra samiska slöjdare konst-hantverkare och designer representerade.

Sámi duodji, samiskt hantverk, är den samiska benämningen för handgjorda samiska produkter som kläder, husgeråd, redskap och utsmyckning. Hantverket har en lång tradition.

Besök oss under Julmarknaden
Porjusvägen 4

Sami Duodji_Hus_Dec2010 010@72.jpg